Bahan A:
1 mangkuk kecil ikan bilis
1 potong lobak putih
1 potong ikan masin
tulang ayam
Bahan B:
1 keping gula batu
1/4 sudu garam
1 sudu serbuk perasa
2 sudu serbuk pati ayam knorr
2 sudu serbuk pati ikan bilis knorr
Bahan C:
1/4 bungkus mee
4 ketul bebola ikan
3 keping pucuk
1 helai sawi
1 sudu teh lobak asin
Cara2:
1.Panaskan air
2.Masukkan bahan A ke dalam periuk
3.Balutkan ikan bilis,ikan masin,dan lada sulah dalam kain putih dan ikatkan.Kemudian,masukan ke dalam periuk.
4.Biarkan sup mendidih
5.Masukkan pula bahan B ke dalam periuk
6.Celur mee ke dalam air panas dan tapiskan
7.Masukkan sup ke dalam mangkuk dan akhir sekali,tabur bawang goreng
Sumber : Resepi Masakan Melayu
No comments:
Post a Comment