Wednesday, January 5, 2011

Sup Bebola Ikan


Bahan A:

1 mangkuk kecil ikan bilis

1 potong lobak putih

1 potong ikan masin

tulang ayam


Bahan B:

1 keping gula batu

1/4 sudu garam

1 sudu serbuk perasa

2 sudu serbuk pati ayam knorr

2 sudu serbuk pati ikan bilis knorr


Bahan C:

1/4 bungkus mee

4 ketul bebola ikan

3 keping pucuk

1 helai sawi

1 sudu teh lobak asin


Cara2:

1.Panaskan air

2.Masukkan bahan A ke dalam periuk

3.Balutkan ikan bilis,ikan masin,dan lada sulah dalam kain putih dan ikatkan.Kemudian,masukan ke dalam periuk.

4.Biarkan sup mendidih

5.Masukkan pula bahan B ke dalam periuk

6.Celur mee ke dalam air panas dan tapiskan

7.Masukkan sup ke dalam mangkuk dan akhir sekali,tabur bawang goreng


Sumber : Resepi Masakan Melayu

No comments:

Post a Comment