Saturday, October 16, 2010

Gulai Lemak Ketam

Bahan2:

3 ekor ketam
1½ biji kelapa parut
4 sm kunyit hidup
15 biji cili api
1 biji nenas
2 batang serai
1 helai daun kunyit
Garam dan serbuk perasa secukupnya


Cara:

Bersihkan ketam, kemudian dipotong dua setelah itu basuh dan toskan airnya.
Nenas dibersihkan kulit dan matanya kemudian dipotong kecil-kecil.
Cili api ditumbuk sersama serai dan kunyit hidup.
Kelapa diperah ambil santannya secukup untuk kegunaan.
Masukkan ketam ke dalam periuk bersama-sama bahan-bahan yang sudah ditumbuk tadi dengan santan.
Jerangkan di atas api. Kemudian masukkan nenas, garam dan serbuk perasa secukupnya sambil dikacau selalu.
Bila telah mendidih dan pekat, bolehlah diangkat.

Sumber: Buku Pandai Memasak

No comments:

Post a Comment